Deze pagina is mede tot stand gekomen met de
Verpleegkundig Specialist Diabeteszorg van het Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Delfzicht.Fysiotherapie Appingedam werkt nauw samen met de verpleegkundig specialist.
In een multidisciplinaire aanpak zorgen wij ervoor, dat het instellen en het gebruik van de juiste medicatie, het eetpatroon en het bewegingspatroon zo goed mogelijk begeleid wordt.
Op deze pagina ziet u eerst wat diabetes inhoudt.Wilt u gelijk door naar fysiotherapie / oefentherapie , klik dan hier
Wat is Diabetes Mellitus ?
Diabetes Mellitus is een stofwisselingsziekte waarbij de glucoseregulatie is verstoord.
Er bestaan 2 hoofdvarianten, namelijk: Diabetes type 1 en type 2.
Veel mensen kennen Diabetes type 2 onder de naam ‘suikerziekte.’
Bij mensen met diabetes is teveel suiker in het bloed aanwezig. Dit suiker wordt ook wel bloedsuiker of glucose genoemd. Glucose is de belangrijkste brandstof voor het lichaam. Met diabetes type 2 maakt Het lichaam niet genoeg insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat glucose in de lichaamscellen kan komen. De insuline die wel wordt aangemaakt werkt echter niet goed.
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het afweersysteem van het eigen lichaam het probleem heeft veroorzaakt. Normaal ruimt het afweersysteem alleen schadelijke indringers op in het lichaam. Bij type 1 heeft het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline maken ( eilandjes van ‘Langerhans’ ) aangevallen. Bij type 1 zijn deze cellen zo beschadigd dat ze geen insuline meer maken. Mensen met type 1 moeten zichzelf insuline inspuiten, meestal een paar keer per dag. Vroeger heette het ‘jeugddiabetes’, maar nu is bekend dat het op alle leeftijden nog voor kan komen.
Type 1 erft multifactoriëel over, wat betekent dat zowel erfelijke aanleg als omgevingsfactoren ( o.a. voeding, roken, alcohol, medicijnen ) een rol spelen bij het ontstaan hiervan. De rol van erfelijkheid is minder van toepassing bij type 1 dan bij type 2 diabetes.
Type 2 diabetes is een chronische progressieve stofwisselingsziekte waarbij de glucoseregulatie ontregeld is door het niet juist functioneren en/of onvoldoende aanwezig zijn van insuline.
Overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging spelen, naast genetische aanleg, een belangrijke rol in het tekortschieten van de insulineproductie en het ontstaan hiervan.
Uit bovenstaande mag blijken dat de mens met diabetes type 2 zelf invloed kan uitoefenen op zijn diabetes en daarmee mogelijk complicaties kan voorkomen en/of uitstellen. Dit kan door gezond te leven, te eten en te goed te bewegen.
Voor mensen die gedurende lange tijd onvoldoende beweging hebben gehad is er de mogelijkheid, dit onder begeleiding van een fysiotherapeut op te gaan starten.
Zij zullen goed in kaart brengen wat u wel en niet kunt, rekening houdend met evt. andere aandoeningen en/of complicaties.
Door goed en verantwoord te bewegen kunt de volgende zaken op een positieve manier beïnvloeden: gewicht, glucosewaarden, bloeddruk, vetten in het bloed, hart en longfunctie, conditie, bloedcirculatie, gevoeligheid van insuline, spijsvertering, spierwerking, uithoudingsvermogen, coördinatievermogen, sociale contacten etc.
Fysiotherapie Appingedam biedt u de mogelijkheid om verantwoord te gaan bewegen.
Complicaties:
Diabetes is een serieus probleem voor het hele lichaam. De ziekte kent veel complicaties zoals problemen aan ogen, voeten , nieraandoeningen. De kans op hart –en vaat ziekten is wel 2 tot 4 keer zo groot. Iemand met diabetes leeft gemiddeld tien jaar korter. Een gezonde leefstijl en een goede behandeling verminderden de kans op deze complicaties aanzienlijk.
Effect van bewegen:
Door het verhogen van lichamelijke activiteit worden de cellen in het lichaam gevoeliger voor insuline waardoor er uiteindelijk minder insuline nodig zal zijn.
Uiteindelijk zal de regulatie ( het op peil houden) van de bloedglucosewaarden ook beter worden.
Naast de eerder genoemde positieve effecten van bewegen, zorgt het beweegprogramma er ook voor dat de bloeddruk en cholesterolwaarden verlaagd worden, waardoor u zich fitter voelt !
Zoals al eerder vermeld hebben mensen met DM vaak te maken met overgewicht.
Door het bewegen en trainen krijgt u meer spiermassa wat een lichte stijging van het gewicht kan veroorzaken. Maar doordat u meer spiermassa krijgt verhoogt u ook de stofwisseling, waardoor uiteindelijk het gewicht, vetpercentage en buikomvang af zullen nemen.
Fysiotherapie en diabetes
Fysiotherapie Appingedam werkt in principe met de 3 protocollen van BAG.
Na de intake wordt bekeken in welk protocol u het beste past.
1. BAG Coach:
Dit programma duurt 12 weken en heeft als doel het stimuleren van lichamelijke activiteit en het coachen van de patiënt. Hierdoor leert u zelf beter met DM en het bewegen om te gaan.
2. BAG Training:
Dit programma duurt 16 weken, waarbij er in eerste instantie 2x per week en later 1x per week 60 minuten getraind wordt. Het doel is hierbij het opheffen van een eventuele bewegingsachterstand, afname/stabilisatie van het vetpercentage en verbeteren van de algehele fysieke conditie. Verder is het doel om functionele doelen voor het dagelijks leven te bereiken.
3. BAG Zorg:
Dit programma duurt 24 weken, naast de doelen die bij het BAG trainingsprotocol genoemd worden, wordt hier rekening gehouden met de complexere problematiek van patiënten. Bijv. patiënten die in het verleden te maken hebben gehad met hart en of- vaatlijden / nieraandoeningen. Ook wordt het inzicht in het ziekteverloop aangepakt.
Afhankelijk van het protocol, bestaat het oefenprogramma uit cardio- en krachtoefeningen. Dit gebeurt in kleine groepen, zodat de persoonlijke aandacht gewaarborgd blijft. In de groepen is het lotgenotencontact een prettige bijkomstigheid.
Op deze manier kan men elkaar ondersteunen en stimuleren.
Andere aandoeningen:
Het kan zijn dat u naast Diabetes ook nog andere aandoeningen heeft, b.v. hartfalen, hoge bloeddruk, gewrichtsklachten of reumatische aandoeningen.
Hier wordt rekening mee gehouden, het oefenprogramma wordt precies voor u op maat gemaakt.
Voor nadere informatie over diabetes klik hier of hier |